Trygg betaling

Fri frakt over 1000,-

norsk nettbutikk

Over 2o år i bransjen

Trygg betaling

FRi frakt over 1000,-

Norsk nettbutikk

En vanlig misforståelse er at nupping og loing er det samme som dårlig kvalitet, men sånn er det absolutt ikke. Garn laget av naturfibre vil alltid avgi noe fiber. Får du nupper på klærne så er det er de kortere fibrene som kommer til overflaten, og hvis de fjernes vil det tilslutt sette seg.

Hva er en nupp?

Nuppen dannes når ullfibre/hår som sitter så løst slik at det løsner fra sin tråd ved at man gnir borti det flere ganger, friksjon. Fiberen rulles rundt og blir til en liten kule eller nupp. Nuppen dannes fortere ved korte fibre enn av lange fibre, derfor er merino ull den ulltypen som nupper minst.

Garn som er tvunnet løst og plagg som er strikket løst nupper lettere enn tettere garn eller strammere strikk, fordi de korteste ullfibrene blir holdt bedre på plass, uavhengig av type ull. Er du varm, så “reiser” ullfiberen seg. Siden ullen er skapt for å ta vare på en kropp, så løfter den seg når du blir varm for å slippe til luft og hjelpe til med nedkjøling. Derfor kan det også komme an på personen som bruker klærne, om de vil nuppe eller ikke.

Hvis ulltøy blir liggende for lenge i vann vil også fiberen reise seg, for å lettere kvitte seg med fuktigheten, som jo er en av ullens gode egenskaper. Statisk elektrisitet kan også øke risikoen for nupping. Statisk elektrisitet oppstår for eksempel når et naturmateriale gnisser mot et syntetisk stoff, som når man bruker et ullplagg på innsiden av en ytterdress/vognpose, du kan også se det på egne klær om du f.eks sitter i bilen så vil det fort nuppe der hvor bilbelte får friksjon mot plagget du har på deg.

Ull er et naturmatieriale som oppfører seg ulikt i forskjellige miljøer da en rekke faktorer kan påvirke fibren.

 • Risikoen øker ved mye svevestøv i luften
 • Hvis plagget har ligget i bløt over tid. Vasker man ull i maskinen er det også viktig å ha halvparten så mye tøy som normalt, for å unngå for mye friksjon
 • Hvis man er varm som person nupper ullen seg lettere
 • Hvis garnet er løst spunnet eller plagget er løst strikket
 • Hvis plagget brukes på innsiden av et plagg i syntetisk stoff som en ytterdress eller vognpose, eller har du ett ytterplagg i syntetisk materiale over for eksempel en ullgenser vil det lettere forekomme nupping

Ull skal dessuten alltid kun vaskes sammen med ull, fordi andre typer tekstiler i vasken kan bidra til nupper. Bruk alltid vaskemiddel som er tilpasset ull og andre naturmaterialer som silke mm.

Hva kan du gjøre?

Nuppekam

En nuppekam er lett å ta med seg i veska og lett å dra over genseren ved akutt behov. Den kan brukes både til strikkeprodukter, andre tekstiler og møbler. Kammen har en metalldel med små, tette tagger som du forsiktig drar over stoffet for å ta bort nuppene. 

Drar du nuppekammen over ullplagget etter bruk, og gir det litt lufting i stedet for å vaske det, holder det seg fint igjen til neste gangs bruk.

Nuppefjerner

En nuppefjerner er den elektroniske varianten av nuppekammen, og skal fjerne nuppene effektivt og skånsomt. For å unngå skader bør du ikke presse nuppefjerneren for hardt mot plagget.

Kilde: lillelam.no

0
  0
  Handlevogn
  Din handlekurv er tomTilbake til butikk
   Calculate Shipping